DuckDuckGo zoekmachine: Uitleg & tips (2024)

 • Startpagina
 • B2B-marketing
 • TERUG NAAR WOORDENLIJST OVERZICHT
 • DuckDuckGo zoekmachine: Uitleg & tips (1)Gepubliceerd door:Timo Specht

In een notendop: Wat is DuckDuckGo?

DuckDuckGo is een IT-bedrijf dat onder andere een zoekmachine heeft ontwikkeld. In tegenstelling tot zijn concurrenten scoort de zoekmachine DuckDuckGo hoog met zijn uitgebreide gegevensbescherming. De gratis zoekmachine slaat na een zoekopdracht geen gegevens op en maakt geen gebruikersprofielen aan.

Is DuckDuckGo een populaire zoekmachine?

DuckDuckGo is een populair alternatief voor Google & Co. voor privacybewuste gebruikers die geen gepersonaliseerde zoekresultaten willen ontvangen en anoniem willen surfen. Achter het idee voor DuckDuckGo zit oprichter Gabriel Weinberg, die de hybride zoekmachine in 2008 in Pennsylvania lanceerde.

Sinds de lancering is de zoekmachine gegroeid in populariteit en wordt nu wereldwijd miljoenen keren gebruikt. Het is een van de vijfde grootste zoekmachines op het internet wereldwijd. In Duitsland is DuckDuckGo de vierde meest gebruikte zoekmachine na Google, Bing en Yahoo.

De voor- en nadelen van de zoekmachine DuckDuckGo

Vergeleken met andere zoekmachines scoort DuckDuckGo met zijn uitstekende richtlijnen voor gegevensbescherming. DuckDuckGo heeft deze voordelen:

 • Geen tracking, geen opgeslagen gebruikersgegevens: Met "DuckDuckGo private search" traceert de zoekmachine geen gegevens. Het slaat ook geen gebruikersgegevens op en slaat alleen de informatie op die nodig is voor de zoekopdrachten. Het IP-adres wordt bijvoorbeeld alleen gebruikt voor lokale zoekopdrachten. In tegenstelling tot zijn concurrenten identificeert DuckDuckGo gebruikers echter niet.
 • Geen reclame: Vergeleken met andere zoekmachines vind je geen gepersonaliseerde reclame op het platform.
 • Diverse bronnen: DuckDuckGo vertrouwt niet alleen op zijn eigen index voor zoekresultaten, maar gebruikt ook andere bronnen van andere zoekmachines zoals Yahoo en Bing.
 • Eenvoudige installatie: DuckDuckGo kan op elke webbrowser worden geïnstalleerd, zoals Firefox, Safari en Chrome. Gebruikers kunnen de zoekmachine ook als browser-app gebruiken op Android en iOS.
 • Overzichtelijke zoekresultaten: DuckDuckGo toont je na een paar seconden alle zoekresultaten op één pagina, zodat je van boven naar beneden kunt scrollen.

Naast alle voordelen zijn er ook nadelen van DuckDuckGo waar je je bewust van moet zijn:

 • Geen gepersonaliseerde resultaten: Omdat het bedrijf geen gebruikersgegevens opslaat tijdens online zoekopdrachten, zijn de zoekresultaten niet gepersonaliseerd voor jou en je individuele behoeften.
 • Geen functies: DuckDuckGo beperkt zich tot de zoekmachine en biedt geen extra functies, zoals concurrent Google die biedt met Google Music.
 • Microsoft tracker: In 2022 werd bekend dat de zoekmachine DuckDuckGo een deal had gesloten met Microsoft waarbij bepaalde tracking scripts niet werden geblokkeerd. Het bedrijf corrigeerde deze kwetsbaarheid echter later en verklaarde dat het geen tracking scripts meer zou toestaan. Desondanks is er een advertentiepartnerschap met Microsoft waardoor het bedrijf gepersonaliseerde advertenties voor zoekopdrachten kan plaatsen.

Hoe veilig is de zoekmachine DuckDuckGo?

DuckDuckGo staat bekend als een veilige zoekmachine die de privacy van zijn gebruikers respecteert. Het slaat geen IP-adres, cookies of gebruikersgegevens op bij het bepalen van de zoekresultaten.

Außerdem bietet die Suchmaschine weitere spezielle Funktionen, wie etwa die “Tracking Protection“. Das bedeutet, dass DuckDuckGo eine verschlüsselte Verbindung herstellt und die Cookies von Drittanbietern blockiert.

Welke speciale functies biedt DuckDuckGo?

Bei DuckDuckGo handelt es sich um eine Mashup-Suchmaschine, die neben ihren eigenen Crawlern Suchergebnisse von anderen vielbesuchten Suchmaschinen zusammenträgt. Dementsprechend bietet DuckDuckGo seinen Nutzern eine Reihe von Funktionen, die andere Suchmaschinen nicht haben.

 • !Bang-functie: Met behulp van de !Bang-functie kunnen gebruikers een website direct doorzoeken zonder eerst naar de DuckDuckGo-pagina te gaan.
 • Zoekresultaten filteren: Met DuckDuckGo kunnen gebruikers de zoekresultaten filteren op basis van een doel. Het is bijvoorbeeld mogelijk om alleen commerciële websites weer te geven. Omgekeerd kunnen de zoekopdrachten worden aangepast om informatieve sites weer te geven die geen verkoop bedoelingen hebben.
 • Codegeneratoren: De extra functies van DuckDuckGo omvatten codegeneratoren voor veilige wachtwoorden, actuele financiële trends en meer.
 • Beoordelingssysteem: DuckDuckGo geeft niet alleen informatie weer in de zoekfunctie, maar ook beoordelingen. Deze geven aan hoe goed of slecht een site presteert op het gebied van gegevensbescherming en -beveiliging.

DuckDuckGo vergeleken met andere zoekmachines

De voor- en nadelen van de zoekmachine laten duidelijk zien hoe deze verschilt van andere populaire zoekmachines.

In tegenstelling tot Google, beheert DuckDuckGo zonder gebruikersgegevens

In dit land is Google voor de meeste mensen nog steeds de standaard zoekmachine op het web. Google gebruikt het algoritme echter ook om gebruikersgegevens op te slaan en kan daardoor meer gepersonaliseerde zoekresultaten weergeven.

De bekende zoekmachine slaat gevoelige informatie op zoals je IP-adres en je locatie wanneer je op het web zoekt. Als je gepersonaliseerde zoekresultaten wilt, kun je beter Google gebruiken. Als je vooral waarde hecht aan je privacy en gepersonaliseerde zoekresultaten niet zo belangrijk voor je zijn, kun je zonder aarzelen overstappen naar DuckDuckGo.

 • Gratis
  SEO strategie vergadering

Tijdens een gratis SEO strategie consult ontdekken we onbenut potentieel en ontwikkelen we een strategie om je succesvoller te maken op Google.

DuckDuckGo zoekmachine: Uitleg & tips (2)

 • Meer organische zichtbaarheid
 • Meer organische bezoekers naar je website
 • Meer informatie & verkoop

Vraag nu een SEO strategie meeting aan

In tegenstelling tot Bing richt DuckDuckGo zich op veilig surfen

De al even populaire zoekmachine Bing slaat ook persoonlijke gegevens op tijdens je online activiteiten. Dit betekent dat je zoekresultaten krijgt die overeenkomen met je interesses, maar ook advertenties. In tegenstelling tot Bing biedt DuckDuckGo geen extra functies zoals het zoeken op afbeeldingen, maar in ruil daarvoor krijg je wel meer veiligheid tijdens het surfen.

DuckDuckGo voor zoekmachineoptimalisatie: Tips voor het gebruik van de zoekmachine

Op het gebied van zoekmachineoptimalisatie verschilt DuckDuckGo aanzienlijk van de concurrentie. In tegenstelling tot Google ligt de nadruk minder op gepersonaliseerde inhoud. In plaats daarvan concentreert DuckDuckGo zich op onderwerprelevantie. Als je goed wilt scoren bij deze zoekmachine, moet je de onderstaande tips opvolgen:

On-page en off-page optimalisatie

Besteed meer aandacht aan on-page optimalisatie met DuckDuckGo. Besteed aandacht aan goede en zinvolle meta titels, meta beschrijvingen en headings. Gebruik backlinks voor offpage-optimalisatie.

Overweeg technische factoren

Een snelle laadtijd draagt bij aan een goede ranking. Daarom moet je afbeeldingen en teksten optimaliseren zodat ze de laadtijd verkorten. Besteed ook aandacht aan responsive design zodat gebruikers ook op mobiele apparaten toegang hebben tot alle inhoud.

Let op de LocalSEO

De lokale zoekfunctie van DuckDuckGo werkt net iets anders dan die van andere zoekmachines. Omdat het bedrijf de privacy respecteert en de locatie van de gebruiker slechts bij benadering schat, worden er geen exacte resultaten weergegeven.

Als je nog steeds wilt dat je bedrijf wordt gevonden via de zoekmachine, moet je hyperlokale zoekwoorden opnemen als zoektermen op je website.

Andere zoekmachines opnemen

Optimaliseer je websites niet alleen voor DuckDuckGo, maar houd ook rekening met de concurrentie. Vergeet niet dat de zoekmachine haar resultaten haalt uit andere databases zoals Yahoo en Bing. Probeer je website dus te optimaliseren voor alle drie de zoekmachines.

Conclusie: Wat is DuckDuckGo?

DuckDuckGo profileert zich steeds meer als een populaire zoekmachine die zijn gebruikers uitstekende privacy biedt dankzij de richtlijnen voor gegevensbescherming. Het is geschikt voor iedereen die anoniem wil surfen en minder advertenties wil ontvangen via zoekmachines. DuckDuckGo beperkt zich echter tot zoekopdrachten en heeft lang niet zoveel extra functies als zijn concurrenten.

 • Ken je mijn SEO nieuwsbrief?

Registreer je nu en ontvang regelmatig tips van de experts.

SEO Woordenlijst

Verdere woordenlijstartikelen

UTM-parameters

Meer lezen

HubSpot

Meer lezen

Google SGE

Meer lezen

E-mailmarketing

Meer lezen

Directe marketing

Meer lezen

Facebook

Meer lezen

Verdere bijdragen

Interessante blogartikelen

 • Gepubliceerd:4 juli 2024

Bewerk je Google bedrijfsprofiel: Zo werkt het!

Meer lezen

 • Gepubliceerd:2 juli 2024

Internationale SEO: 7 tips voor betere zichtbaarheid wereldwijd

Meer lezen

 • Gepubliceerd:18 juni 2024

Meer lezen

 • Gepubliceerd:15 juni 2024

Omnichannel marketing: 6 stappen naar een succesvolle strategie

Meer lezen

 • Gepubliceerd:13 juni 2024

De beste ChatGPT alternatieven voor verschillende doeleinden: een uitgebreid overzicht

Meer lezen

 • Gepubliceerd:13 juni 2024

Marketing voor tandartsen: Hoe u uw bereik kunt vergroten

Meer lezen

Specht GmbH: Uw SEO & SEA specialisten

Regel nu je gratis strategiegesprek

 • #1 In je niche
 • Meer informatie & verkoop
 • Meer verkopen

Vraag nu advies aan

DuckDuckGo zoekmachine: Uitleg & tips (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Reed Wilderman

Last Updated:

Views: 5623

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Reed Wilderman

Birthday: 1992-06-14

Address: 998 Estell Village, Lake Oscarberg, SD 48713-6877

Phone: +21813267449721

Job: Technology Engineer

Hobby: Swimming, Do it yourself, Beekeeping, Lapidary, Cosplaying, Hiking, Graffiti

Introduction: My name is Reed Wilderman, I am a faithful, bright, lucky, adventurous, lively, rich, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.